tvplovdiv.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • increase font size
  • Default font size
  • decrease font size


Новините 30.08.2018


Часът на богослова Йончо Божанов 28.03. 2018

СПОРТНА ТРИБУНА - 23.07.2018

Непознатият Пловдив 23.03.2018

Ася в страната на талантите 18.11.2017

 

СТАРТИРА ФЕСТИВАЛЪТ "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ"


и
20e8b3e51c1a3db61dae29e206095b7a.jpeg
©

СТАРТИРА ФЕСТИВАЛЪТ "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ"

Стартира ТВ ФЕСТИВАЛ "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ" - един проект на Сдружение "Медии с човешко лице" и Пловдивската телевизия - с подкрепата на Община Пловдив и Фондация "Пловдив 2019".

Вече получаваме предложения за онези кътчета от града, личности, спомени, които остават извън официалните туристически филми и маршрути.

Ще  съберем поне 30 сюжета в един филмов пъзел - шарен и различен, в който искаме да се почувства духът на града.

Първото от поредицата планирани предавания се излъчи в четвъртък

Очакваме предложения до края на месец март на адрес mailto: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. на тел. 032 640 419, като коментар по различните публикации по темата като този, както и директно в ефир в специализираните предавания, които предстоят.

След първите получени идеи - за графитите в града, за циганските занаяти - огради и врати от ковано желязо и за къщите по "Велико Търново" - на Борис Христов, на Безеншек, на Нена Михлюзова, беседката, където е седял Иван Вазов и др., получихме директно в ефир още 15 предложения.

Най-много зрители поискаха да се възстанови спомена за онези незабравими сгради, които вече ги няма: Дома Кудоглу, Аптека Марица, Куршум хан, Марково тепе, ресторанта Голям Бунарджик, Зелената къща на братя Матеви, къщата на Божилова, която още стои на мястото си, но всеки момент ще рухне...

Ивет Анави - вече "столетница", както се представи, разказа как е изглеждал Централния площад още преди да се построи Пощата - имало е лятно кино с дървена зелена ограда.

Бате Емо от Кършияка допълни списъка с разрушенията - на уж обикновени къщи, но са носели като ансамбъл духа на времето - специално след Герджика, между Аптека Марица и Чифте баня, в началото на Карловска.

Тук добавяме, че имаме обещанието на кмета на р.Южен Борислав Инчев да се издирят евентуално останали къщи на първите заселници на Кючук Париж.

Следващото предложение бе по някакъв начин да се спомене за Д       евети полк. Става дума за съществена част от военната история на града, от която няма материални следи. Има обаче снимки, по които може да се работи.

Стана дума за неповторимя пловдивски жаргон и за някои популярни пловдивски сравнения. На жена с голям "дирник" се викало, че отзад прилича на тъпана на Девети полк. Като се родяло дете в Кършияка му пожелавали "И пишката му порасне като на Захарна фабрика комина". Издирваме още сравнения.

А до Девети полк е бил Затворът - емблематична за времето си сграда - припомниха си други зрители.

Зрител си спомни за Ориент екпрес, който е минавал през града. Описан е от Агата Кристи. Има и спомени, че с експреса е минала през града и самата Грета Гарбо - видели са я случайни изпращачи.

Юлий Славов разказа в ефир за метаморфозите на Пионерския дом - 50-те години се намира в една национализирана къща на Сахата, после започва строителство на мястото на днешната библиотека, но спира до първия етаж, след строителството продължава в подножието на Джендема, но работата замира. За да се роди след години Стоматологичният факултет.

Юлий Славов даде още една интересна идея - да си споменем за Прелезите. И наистина - тези места бяха - заедно с кината, баните и училищата, ориентирите на пловдивчани. "Къде живееш?" -примерно. Отговор: "Срещу Бургаския прелез". И става ясно.

Изплува спомена за още емблеми на града - например кулите. Парашутната и Съчмената.

86 годишният Владо Тодоров се сети, че парашутният спорт е имал дълбоки традиции в града. Ресторант "Съединена България" е бил нещо като клуб на парашутистите. А кулата е изоставена и разрушена след един трагичен случай...

Други зрители предложиха да открием и запечатаме останките от старата пловдивска промишленост - Оризарната, завод Балкан, Централата в Кючука, силозите...

Пловдив - това са и циганските махали - припомниха други зрители...

Предаването може да се гледа на запис на: http://www.tvplovdiv.com/potv/index.php?option=com_content&view=article&id=3519 :---16082011&catid=36:novini&Itemid=65

Очакваме още идеи. Следете програмата на ПОТВ...Календар

 ное   декември 2018   яну

нпвсчпс
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Julianna Walker Willis Technology

Програмата на ПОТВ- ТРАКИЯ

 

Реклама

 
Вие сте тук: