tvplovdiv.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • increase font size
  • Default font size
  • decrease font size


Новините 30.08.2018


Часът на богослова Йончо Божанов 28.03. 2018

СПОРТНА ТРИБУНА - 23.07.2018

Непознатият Пловдив 23.03.2018

Ася в страната на талантите 18.11.2017

 

ЗА МИЛЬО И ДАНКО ДАНЕВ

milio.jpg   milio.jpg

Миналата седмица една зрителка прокле Пловдив – какъв е този град, който издига паметници на идиотите.

Става дума за Мильо.

Дебатът не е от вчера.

На една пмловдивска лаитературна премиера местен интелектуалец каза почти същото. И щеше да бъде линчуван от родолюбивата публика.

Несретникът Мильо едва ли е предполагал какво го чака след смъртта му.

Да припомним, че фигурата на Мильо бе изваяна от скулптура Данко Данков  през 2005 година. Тя бе поръчана и платена от д-р Лазар Лазаров – един най-големите пловдивски родолюбци. Попитах доктора защо не спонсорира патриотични проекти като Симеон Велики, Ботев и Левски, а той се усмихна тъжно. И разбрах колко далеч напред е този човек от популистката шумотевица.

Всъщност Мильо е май единственият пловдивчанин, който е увековечен на толкова централно място. Фигурата му е твърде дребна в сравнение с Альоша, Кан Крум и Гюро, но въпреки това дразни със своята негероичност.

На всичкото отгоре едни от най-известните пловдивснки художници са го рисували – и Златю Бояджиев, и Христо Стефанов, и Йони Левиев.

ПОТВ организира миналия петък ТВ дискусия по темата – слава богу почти всички обадили се казаха добри думи за Мильо. Не бяха го забравили. Все още.

Роди се даже една идея. Всеки ден край паметника минават млади хора, снимат се до Мильо, но не знаят нищо за него. Дали не би трябвало някъде до фигурата да се постави някаква табела. Дали на нея да не бъдат изписани думите на Христо Стефанов ,посветени на Мильо. Няколко изречения, които завършват с „Един странник в странен град...”

Ако някой прояви интерес, ще представим записа на Христо Стефанов. Но едва ли.

Не знам защо, но ми се струва, че не е далеч времето, когато някой кмет под натиска на кюллиите ще свали Мильо и ще го изпрати за претопяване. С аргумента, че е идиот.

Онзи ден в редакцията дойде неочаквано скулптурът Данко Данев. Чул, че е имало предаване за Мильо и за неговата творба. Та между другото разказа, че работил в София. Наскоро завършил бюст на Светослав Лучников, който бил поставен в градинката близо до дома му. Сега работил над образа на Георги Марков.

Всъщност и двете имена в някаква степен са спорни – прекалено близо са до днешното време. В Пловдив едва ли може да се случи нещо подобно.Няма да има политически консенсус.

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар

 юли   август 2021   сеп

нпвсчпс
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Julianna Walker Willis Technology

Програмата на ПОТВ- ТРАКИЯ

 

Реклама

 
Вие сте тук: